Blockchain in het onderwijs

De blockchain revolutie heeft invloed op allerlei geautomatiseerde en financiële processen, ook in het onderwijs. De relatief nieuwe techniek staat nog in de kinderschoenen, maar de mogelijkheden zijn legio. Op deze pagina deelt Advisie graag haar kennis met u d.m.v. blogs, updates, toepassingen, mogelijkheden of connect direct met Teun via LinkedIn.

De evolutie van automatisering

De evolutie van automatisering staat niet stil. Sinds de jaren ’70 heeft de optimalisatie van administratieve processen grote veranderingen met zich meegebracht. De eerste ontwikkelingen waren vooral database-georiënteerd, in de jaren ’80 deed de pc zijn intrede en vanaf de jaren ’90 werden online-functionaliteiten toegevoegd. In deze eeuw zijn daar bovendien talloze mobiele toepassingen aan toegevoegd, die ervoor zorgen dat we niet meer op een kantoor tussen 9 en 5 achter een pc hoeven te zitten.

In alle sectoren van het openbare leven, en dus ook in het onderwijs, heeft een evolutie plaatsgevonden in tijdigheid en volledigheid. Op dit moment kan gesteld worden dat automatisering en digitalisering bijna 100% geoptimaliseerd is.

Van evolutie naar revolutie

Natuurlijk staan de ontwikkelingen nooit stil. De laatste jaren zien we dat blockchain-technologie de volgende succesvolle toepassing zal zijn, die bestaande technieken geleidelijk zal vervangen. In plaats van een gecentraliseerd systeem met tussenpersonen en andere intermediairs, zullen administratieve en financiële processen zich vooral peer to peer voltrekken.

De voornaamste kenmerken en voordelen van de technologie achter blockchain:
  • Nieuwe manier voor vertrouwen en governance organisatie door consensus
  • Geen centrale macht / niet politiek
  • Minder systeemrisico’s / Geen ‘regulatory capture’
  • Nauwelijks frictie / snel en goedkoop
  • Wereldwijd / transparant / vrij van censuur
  • Geen toetredingsdrempels

Wilt u meer weten over mogelijke toepassingen van blockchain in het onderwijs? Bekijk dan deze presentatie of volg Teun van Essen, Business Unit Manger Onderwijs van Advisie op LinkedIn.

Meer weten over het onderwijs? Deze blogberichten gaan hierover:

Teun van Essen vertelt u graag meer over onze software oplossingen voor het onderwijs.

Laat hier jouw gegevens achter, dan nemen wij contact op: