Door Dieuwke van Bekkum
8 minuten

Exact Globe en de nieuwe btw-regels 

Met Exact ben je in staat om de ICP en BTW aangifte geautomatiseerd te verrichten. Lever jij goederen in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen? Dan moet je die btw vanaf 1 juli 2021 meestal aangeven in het EU-land waar je levert. Lees meer of bekijk de video’s over dit onderwerp op www.belastingdienst.nl  

Deze nieuwe EU btw-richtlijn voor e-commerce zorgt voor een lagere drempel voor verkoop op afstand en een nieuwe vereenvoudigde btw-aangifte via het OSS (One Stop Shop) systeem zodat je niet in elke EU apart btw hoeft te betalen land. De huidige MOSS-regeling (Mini One Stop Shop) wordt samengevoegd in OSS.


De belangrijkste BTW wijzigingen op een rij:

  • Verkoop je diensten en goederen aan consumenten in andere EU-landen en is de omzet lager dan EUR 10.000? Dan kun je jouw lokale btw-tarief berekenen en een lokale btw-aangifte doen.
  • Overschrijd je het bedrag van 10.000 euro aan omzet uit verkopen aan consumenten in andere EU-landen? Dan reken je het btw-tarief van het EU-land waar jouw klant zich bevindt. Je kunt de buitenlandse btw-aangifte op 2 manieren indienen: je doet een lokale btw-aangifte voor elk afzonderlijk EU-land waarin je hebt verkocht, of je doet de btw-aangifte via het OSS (One Stop Shop) systeem. Hiermee heb je in andere EU-landen geen btw-registratie nodig. De Belastingdienst zorgt ervoor dat de via het OSS-portaal aangegeven btw naar het juiste EU-land wordt gestuurd.
  • Staan de goederen voor jouw webshop in een magazijn in een ander EU-land? Dan heb je een btw-nummer van dat EU-land nodig. De door jou geleverde goederen vanuit het buitenlandse magazijn worden belast met lokale btw. Ze worden vanuit dat land geleverd en je kunt je btw niet aangeven via het OSS-portaal. Je doet aangifte BTW in het betreffende EU-land.

Wijzigingen in de Globe-functionaliteit


Op basis van de feedback die Exact heeft verzameld in verschillende gesprekken met partners en klanten, heeft Exact besloten de volgende  wijzigingen in de Globe-functionaliteit aan te passen om OSS te vergemakkelijken:

  • Mogelijkheid om OSS-relevante btw-codes met tarieven in respectievelijke EU-landen te definiëren en deze btw-codes op een slimme manier te koppelen aan verkoopartikelen.
  • Order- en factuurinvoeringen identificeren automatisch of de levering aan de debiteur een consument is, wat zal leiden tot een geautomatiseerde identificatie van btw-tarieven op basis van het land van bestemming.
  • Btw-transacties van verwerkte facturen worden automatisch OSS-compatibel en worden gescheiden van andere btw-transacties. Hierdoor kun je via het OSS-portaal eenvoudig de benodigde uitkomsten voor jouw btw-aangifte bepalen.

Aangezien specificaties van het digitaal gerapporteerde OSS-formulier nog niet beschikbaar zijn, concentreert Exact zich op de implementatie van de eerste fase van functionele wijzigingen die de correctheid van btw-transacties in jouw financiële administratie zullen garanderen, evenals enkele basisvaardigheden om gegevens op te halen voor rapportagedoeleinden.

In de tussentijd zal de huidige MOSS-aanpak via bestaande functionaliteit van Globe helpen om ervoor te zorgen dat je blijft voldoen aan de nieuwe btw-regelgeving. (lees alle uitgebreid informatie op exactsoftware.com)

 

Meer weten over dit onderwerp?
Bel ons op +31 (0)35 60 36 500 of stuur een bericht.