Door Robbert de Koff
5 minuten

Data inzetten als stuurinformatie

Dé oplossing voor het snel en gemakkelijk inzichtelijk maken van gegevens, is Power BI in combinatie met Exact. Het is de evolutie van Excel, waarbij de gegevens uit Excel visueel worden gemaakt in Power BI. Door deze visualisatie worden de bedrijfsgegevens makkelijker en intuïtief te monitoren en kun je dus sneller en beter bijsturen.  

Droge data zegt een gebruiker vaak niet veel. Zodra deze droge data in een grafiek worden gegoten, worden ze opeens een stuk leesbaarder. Het interpreteren wordt dan ook makkelijker. Als er dan ook nog eens verschillende databronnen aan elkaar gekoppeld kunnen worden en er slimme combinaties worden gemaakt, is het helemaal helder. Als organisatie heb je dan niet alleen zicht op je eigen organisatie, je kunt een 360º beeld van alles om je bedrijf heen maken.  

 

Data Warehouse  

Als de rapportagegewoonte in de onderneming niet goed is, is het een uitdaging om flexibel, snel en betrouwbaar grip te houden op de financiën. Je ziet dan vaak dat er op het laatste moment wat Excel rapportages in elkaar worden gezet. Met als resultaat vaak verschillende uitkomsten die het lastig maken een koers uit te stippelen. Het is daarom belangrijk om een solide achterkant te hebben. Wij doen dat met Data Warehouse van BIRDS. Alle data komen daar samen en worden daar gestructureerd. Deze structuur maakt dat je aan de voorkant alleen nog maar hoeft te klikken. Als je wil weten welke klanten de top tien debiteuren zijn, heb je dat meteen inzichtelijk. 

Als je meerdere bv's hebt kun je snel zien waar moet worden bijgestuurd of waar gaten zitten. Je kunt bijvoorbeeld per locatie zien welke producten het best worden verkocht, of de marge die daarop is gemaakt. Als je stuurt op marges blijft er meer tijd over voor andere dingen. Veel bedrijven weten nu nog niet wat hun marge per product precies is, met Power BI is dit meteen mogelijk. Je kunt zien wat de forecast is versus marges, omzet en winst.  

 

Performance management tool  

Je kunt Power BI dus inzetten als zogenaamde ‘performance management tool’. Met deze tool zie je meteen of je bijvoorbeeld achter op schema ligt, dat zal vast een goede motivatie zijn om bij te sturen. Dan zie je daarna ook meteen of je weer op schema ligt en je doelen hebt bereikt. Om te zorgen dat iedereen in de organisatie meewerkt aan het gezamenlijke doel, kun je Power BI organisatie breed inzetten. Zo is iedereen op de hoogte van de te behalen doelen en strategie om deze te bereiken. Iedereen weet waar ze staan en ook waar ze naartoe gaan.  

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Power BI in jouw organisatie? Bekijk de pagina Power BI voor Exact Globe.