Door Advisie
5 minuten

De kracht van data-analyse in de logistiek

De combinatie van Power BI en Exact ERP is een gamechanger voor logistieke bedrijven, doordat het de mogelijkheid biedt om trends te identificeren, de vraag te voorspellen en knelpunten in het proces te lokaliseren. Wil je weten hoe je binnen je logistiek organisatie voorop blijft lopen en optimale processen kunt waarborgen? In dit blog vertellen we je meer over het gebruik van Power BI voor logistiek, hoe je met Exact Software en Power BI de logistieke operaties optimaliseert en welke type rapportages en analyses je kunt inzetten.  

 

De voordelen van Power BI voor logistieke organisaties

Voorraadbeheer, vraagvoorspelling en procesoptimalisatie zijn binnen een logistieke organisatie veel voorkomende uitdagingen. Bij het gebruik van Power BI ligt de focus enerzijds op het maken van datagedreven beslissingen en anderzijds op het inzichtelijk maken van operationele cijfers. Dit geeft de volgende voordelen: 

Datavisualisatie
Data uit het gehele logistieke proces wordt omgetoverd tot interactieve visualisaties. Hierdoor spot je snel trends, problemen en kansen binnen je gegevens, wat leidt tot meer geïnformeerde besluitvorming.

Operationeel inzicht
Power BI stelt je in staat om realtime gegevens te monitoren op door jou gedefinieërde KPI's. Je steekt een thermometer in de essentiële processen, waardoor je direct op de hoogte bent wat speelt en welke impact dit voor de organisatie heeft.

Gegevensintegratie
De software integreert naadloos met verschillende gegevensbronnen, waaronder databases, Excel-bestanden en cloudgebaseerde systemen. Dit betekent dat je gegevens uit meerdere systemen kunt centraliseren, wat leidt tot een geconsolideerd overzicht om over te analyseren en rapporteren.

Zelf aanpassen en analyseren
De kracht van Power BI is dat het gebruikers in staat stelt om aangepaste dashboards te maken die zijn afgestemd op hun specifieke behoeften. Of je nu gericht bent op het monitoren van levertijden, het analyseren van supply chain-prestaties of het bijhouden van voorraadomzet, als de data beschikbaar is kun je dashboards en analyses ontwerpen die aan je eisen voldoen.

 

Logistieke Power BI dashboards uit Exact Software

De kracht van Exact Software voor de logistiek is dat uitdagingen zoals magazijnbeheer, orderverwerking en leveringszichtbaarheid binnen één centraal pakket beschikbaar zijn. Gegevens uit Exact Software zijn volledig te visualiseren en analyseren binnen Power BI. Op basis van onze ervaringen bij logistieke klanten hebben wij o.a. de volgende dashboard gebouwd in Power BI: 

Voorraadoverzicht
Volledig inzicht in de ontwikkeling van de voorraadwaarde en omloopsnelheid per artikel, tijdseenheid of locatie. Hierdoor kun je de voorraad tot op transactieniveau nauwkeurig blijven volgen. In onderstaande afbeeldingen zie je twee dashboards die gebaseerd zijn op data uit Exact Globe:

 

Voorraad per maand

 

Inkoopoverzicht
Inzicht in het volledige inkoopproces binnen de organisatie. Krijg inzicht in hoeveelheden, kortingen en inkomende- en uitgaande goederen, maar ook bijvoorbeeld een leveranciersbetrouwbaarheid. Daarmee kun je data-gedreven inkopen. Enkele voorbeelden van het inkoop-dashboard op basis van data uit Exact Globe zijn:

 


Dit zijn slechts enkele voorbeelden van logistieke dashboards die je kunt bouwen op basis van data uit Exact Globe. Power BI geeft je ook de vrijheid om zelf een dashboard of analyse aan te maken op basis van jouw behoefte.

 
Meer weten?

Onze Power BI specialist Sunil denkt graag met je mee om vanuit jouw behoeften een dashboard op te bouwen. Neem vooral contact met hem op!

 

Meer inspiratie ontvangen?

Leuk dat je ons blog hebt gelezen! Als je geïnspireerd bent en graag in de toekomst meer van ons wilt ontdekken, waarom dan niet vrijblijvend inschrijven voor onze nieuwsbrief? Zo krijg je elk kwartaal het nieuwste en meest boeiende nieuws rechtstreeks in je inbox!