Door Advisie
12 minuten

Tijdens Exact Live gaf Teun van Essen een presentatie over de technieken van morgen. Heeft u de presentatie gemist of wilt u het nog eens nalezen? Lees hier de samenvatting van de presentatie.

Een grafiek genaamd 'Klaar voor de  toekomst'

De technieken van morgen, wat zijn die eigenlijk allemaal? Hoe ziet de toekomst van de onderwijsinstellingen eruit? Zijn we klaar voor de technieken van morgen? De toekomst speelt zich af in de blockchain. Elke onderwijsinstelling zal een node zijn in de blockchain, net als elke leerling, DUO en het Ministerie van Onderwijs.

De blockchain

De blockchain leggen we uit aan de hand van de bitcoin. De bitcoin stelt bedrijven in staat om een gezamenlijke boekhouding bij te houden. De boekhouding is niet in bezit van één partij, maar staat in een openbaar digitaal grootboek. Dit is de blockchain. Alle transacties met bijbehorende data, elke node in dat netwerk heeft een kopie van die blockchain en deze nodes worden automatisch geautomatiseerd. Op het moment dat iemand knoeit met een transactie, weigert het netwerk de transactie op te nemen in de blockchain. Elke transactie is dus openbaar. Iedereen beschikt over één gedeelde bron van waarheid en hierdoor kunnen we de blockchain altijd vertrouwen. Het is een beetje te vergelijken met een notaris die toezicht houdt.

Nieuwe processen

Elke onderwijsinstelling heeft te maken met een aantal domeinen: het leerlingen-, het personeels en het financiële domein. Het liefst hebben we een dashboard met realtime informatie vanuit deze domeinen. Advisie levert het hele financiële domein maar om realtime informatie te kunnen verkrijgen, zijn er nog een aantal processen nodig.

In Exact kan zo geadministreerd worden dat je op elk gewenst moment de subsidiegelden kan verantwoorden en registreren. Vervolgens kan alles in één boeking afgehandeld worden. Advisie denkt graag mee om het proces zo efficiënt mogelijk in te richten. Op het moment dat het proces van inkomende geldstromen goed voor elkaar is, kan er realtime gewerkt worden.

Tijdigheid en volledigheid heeft te maken met het digitaal innen van school- en collegegelden. Advisie ondersteunt een aantal tools binnen het financieel domein. Zo ziet elke student altijd de actuele status van de betalingen. De openstaande posten zijn per student ook goed zichtbaar.

Tegenwoordig is het mogelijk om elke maand de cijfers op de vragen en aan het eind van het jaar is er met één druk op de knop inzicht in alle financiële cijfers. Vervolgens moet er voor de komende jaren nagedacht worden over de demografische en financiële ontwikkelingen. Advisie heeft daar tools voor ontwikkeld. Zo kunnen budgetten ingelezen worden vanuit Excel of andere externe begrotingstools. Ook kunnen meerdere budgetscenario’s naast elkaar gezet worden.

Klaar voor de toekomst?

In het jaar 2000 zijn er flinke stappen gemaakt als het gaat om procesverbeteringen. De meeste onderwijsinstellingen denken dat ze ergens op de lijn zitten en dat ze klaar zijn voor de toekomst. De procesverbeteringen zorgen voor meer tijdig- en volledigheid. Maar bent u daarmee ook klaar voor de toekomst? Technisch is dat volstrekt onmogelijk, geen van allen zit op de 100%. Er is altijd vertraging en deze vertraging wordt in de toekomst voorkomen met de blockchain technologie.

Natuurlijk zijn er voor de toekomst ook de juiste middelen nodig. Als we kijken naar de middelen van Exact, zijn er vier pakketten voor het onderwijs. Dit zijn Exact Financials Enterprise, Exact Synergy, Exact Globe en Exact Online. Alleen Exact Globe ondersteunt niet de technieken van morgen, de andere middelen zijn toekomst vast. Exact Globe blijft natuurlijk wel een mooi product maar is van alle onderwijsoplossingen niet beschikbaar en benaderbaar via het internet.

Wilt u meer weten over de toekomstvaste oplossingen voor de automatisering van het F-domein?  Neem dan contact op met onze expert. Teun adviseert u graag over de mogelijkheden.