Door Chanine Boerefijn
12 minuten

Digitalisering, technologie en automatisering veranderen de productie en verkoop van geneesmiddelen in hoog tempo.

Daarnaast staan veranderingen in bevolkingsopbouw, herzieningen in de gezondheidszorg, wet- en regelgeving, globalisering en inkomensverdeling aan de basis van een nieuw farmaceutisch landschap, waarbij de patiënt meer en meer centraal komt te staan.

Invloed patiënten, concurrenten en marktwerking

Zoals de retailsector ingrijpend is veranderd door multichannel- en omnichannel-strategieën, zo wordt de farmaceutische industrie ook rechtstreeks beïnvloed door interactie met patiënten en afnemers door zogenaamde ‘smart devices’. Nog belangrijker is dat geneesmiddelen in de loop der tijd steeds succesvoller zijn geworden. Veel ziektes en aandoeningen zijn momenteel chronisch en dat leidt weer tot hoge receptvolumes. Een hogere levenscyclus van medicijnen leidt tot verloop van patenten en daarom veel concurrentie bij de productie en inkoop van generieke medicijnen. Hierdoor zijn zorg-aanbieders en -afnemers, vaak gestuurd door marktwerking in de zorg, kritischer en kostenbewuster gaan inkopen. 

Langere en complexere toeleveringsketens verhogen kostendruk

Het lijkt erop dat generieke geneesmiddelen en medicijnen de komende jaren een dominante categorie zullen worden. De productie en verhandeling daarvan zal steeds internationaler plaatsvinden en in meerdere landen tegelijkertijd. Douane- en verschillende wet- en regelgeving maakt de farmaceutische toeleveringsketen daardoor steeds complexer en gevoeliger voor verstoringen. Natuurverschijnselen (aardbevingen, orkanen, overstromingen, branden) en politieke en economische onrust kunnen tenslotte ook leiden tot onvoorziene kosten, vertragingen of zelfs onderbrekingen. Langere en complexere toeleveringsketens verhogen de kostendruk voor geneesmiddelenfabrikanten. Productie, onderzoek en ontwikkeling worden vaker uitbesteed.

Advisie en Exact bieden innovatieve softwareoplossingen om deze complexiteit het hoofd te bieden. Actuele managementinformatie, flexibele productie, een strakke regie in supply chain management en voldoen aan strengere regelgeving zijn allemaal mogelijk binnen de bestaande software.

Voor vragen kunt u contact met ons opnemen, of maak vrijblijvend een afspraak met onze adviseur Ron Vijg