Door Advisie
8 minuten

Robotica, machine learning, blockchain: allemaal technologieën die aan de wieg staan van een digitale transformatie. Maar ook de invloeden van digitale natives zullen organisaties doen wakker schudden. Als we de trendwatchers moeten geloven staan we aan de vooravond van een digitale transformatie. Sommige onderwerpen hebben direct invloed op het werk van de CFO. De blockchain techniek rijkt nog veel verder dan het financiële werkvlak. Er staat de komende tijd heel wat te gebeuren, maar wat is hiervan realistisch en wat zal het stadium van ‘buzzwoord’ niet passeren? Welke trends krijgen vaste voet aan de grond; van boardroom tot acceptatie en zorgen uiteindelijk voor disruptie in de bedrijfvoering?

De blockchain staat voor een andere manier van handelen, namelijk op basis van gedistribueerd vertrouwen. De blockchain klinkt als een sprookje… handelen op basis van vertrouwen zonder tussenkomst van een ‘centrale autoriteit’. Geen gedoe dus meer met banken en zorgverzekeraars of internationale systemen in handen van de overheid. De blockchain is oorspronkelijk de datastructuur achter het bitcoin netwerk. Deze datastructuur kun je vergelijken met een lijst mutatiegegevens. De blockchain heeft de potentie om de wereld ingrijpend te veranderen. Is de blockchain echt een trend en wat zijn de consequenties van dit ‘vertrouwelijk’ zaken doen?

Mobile en cloud zijn inmiddels het ‘trendstadium’ voorbij. Mobile is inmiddels niet meer weg te denken en ook de cloud lijkt een logische vervolgstap en past helemaal bij het 24/7 gedachtengoed.
Automatisering ontwikkelt zich steeds verder. Het is onvermijdelijk om niet mee te gaan in de robotic accounting tenminste als je de concurrentie voor wilt blijven, snel wilt schakelen en administratieve fouten zo veel mogelijk wilt uitsluiten. De verwachting is dat in 2017 -helemaal nu het kabinet heeft besloten dat vanaf 1 januari 2017 alle leveranciers van de Rijksoverheid bij nieuwe inkoopovereenkomsten facturen elektronisch moeten aanleveren- facturen niet meer zijn dan een elektronisch bericht tussen ERP-omgevingen.

Als laatste trend die wordt besproken is de opkomst van de eerste ‘digitale native’ generatie. In tegenstelling tot de huidige managers en directie betreedt de eerste generatie met internet en technologie in hun opleiding de arbeidsmarkt. Wat kunnen we verwachten? Brengt dit de digitale ontwikkeling verder in een stroomversnelling of biedt het nog meer mogelijkheden om verzamelde data te analyseren?

Meer weten over dit onderwerp?
Bel ons op +31 (0)35 60 36 500 of stuur een bericht.