Door Ron Vijg
8 minuten

Volgens cijfers van Mosadex, de grootste geneesmiddelengroothandel van Nederland, waren er in 2015 ongeveer 200 medicijnen niet beschikbaar. Dat betekent dat een generiek receptgeneesmiddel in ieder geval één maand niet beschikbaar is. Eind 2018 was dat aantal opgelopen tot 600 geneesmiddelen.

Het hoofdprobleem is hier voorraadbeheer. Het gebrek aan transparantie staan efficiënt voorraadbeheer én het aanhouden van noodzakelijke voorraden in de weg. Maar in veel gevallen weten we onvoldoende welke grondstoffen en medicijnen we op voorraad hebben. Door de voorraden te registreren in een wms-systeem kan er veel beter gemonitord worden of er nog voldoende medicijnen of grondstoffen voorradig zijn. Een voordeel van een geautomatiseerd voorraad systeem is dat er actief melding gemaakt wordt als de kritieke minimum voorraad van een product in zicht komt. Het systeem is zelfs zo in te richten dat er automatisch een bestelopdracht wordt klaargezet voor autorisatie.

Efficiënt voorraadbeheer is Europese uitdaging in het jaar van de Brexit

De Brexit-onderhandelingen maken de voorraad problematiek nog urgenter, omdat deze ingrijpende gevolgen zal hebben voor import en export naar het Verenigd Koninkrijk en goederenstromen binnen Europa. Enkele honderden bedrijven in Engeland, ook in de medische sector, zijn met Nederlandse autoriteiten en leveranciers in gesprek om zich voor te bereiden op verschillende Brexit scenario's. Alles om een tekort, vertraging of andere problematiek in de supply chain voor te zijn.

De Nederlandse farma-industrie bestaat uit enkele spelers in de keten: de geneesmiddelengroothandels, apothekers, zorginstellingen, zorgverzekeraars en drogisterijen.  Die zijn in hoge mate afhankelijk van de eerste partij in de keten, de producenten, die met name zijn gevestigd in het buitenland (Azië).

Brexit: efficiënt voorraadbeheer is uitdaging farmaceutische industrie

Medicijntekorten farma-industrie blijven oplopen

De producenten van grondstoffen en medicijnen zijn de laatste jaren vaak gefuseerd of hebben hun productielijnen gesloten. De bevoorrading is daardoor beperkt tot slechts een paar grotere spelers, die ook nog produceren voor meerdere leveranciers. Dit leidt tot een situatie waarbij voorraden in de hele keten zó klein zijn, dat voorraadtekorten eenvoudig ontstaan en niet snel zijn opgelost.

Strengere veiligheidseisen en kwaliteitscontroles zorgen bovendien voor meer afgekeurde partijen, waardoor een efficiënt ingericht productieproces tot stilstand komt en opnieuw moet worden ingericht.

Leveranciers hebben nog een meldplicht bij leveringsproblemen, maar in de praktijk is er terughoudendheid. Concurrentie, kostenbesparing en prijsdruk zorgen ervoor dat de winstmarges laag zijn, waardoor voorraden aanhouden vanuit financieel oogpunt onverstandig is. Een extra complicatie is dat medicijnen ook nog beperkt houdbaar zijn.

Wie deze ijzeren voorraad moet financieren, blijft in de gehele farma-keten het grootste discussiepunt. 


Advisie en Exact bieden innovatieve softwareoplossingen voor de farmaceutische industrie. Actuele managementinformatie, flexibele productie, een strakke regie in supply chain management en voldoen aan strengere regelgeving zijn allemaal mogelijk binnen de bestaande software. 

Voor vragen of advies kunt u contact met ons opnemen, of maak vrijblijvend een afspraak maken met onze adviseur Ron Vijg.