Door Advisie
6 minuten

Slimme havens kunnen niet zonder slimme dienstverleners.

En slimme dienstverleners kunnen niet zonder een stedelijke infrastructuur waar hun toptalent kan wonen, werken en studeren. Rond het Rotterdamse Havengebied - van Dordrecht, Europoort tot aan Delft- komen vrijwel wekelijks specialistische dienstverleners op gebied van Maritieme Dienstverlening uit de grond. Van milieuconsultants die met drones olietanks inspecteren tot engineers die warmtekoppelingen ontwerpen. Deze ontwikkelingen waren 5 jaar geleden nog ondenkbaar. Op het meer gevestigde gebied van ‘marine insurance’ kozen recent nog een meer gevestigd internationale bedrijven, waaronder Navigators, Rotterdam als (co) locatie.

Bestendige groei

Al in 2011 verscheen het uiterst inzichtelijke rapport ‘Rotterdam World Port World City Hoogwaardige zakelijke dienstverlening voor het Rotterdamse haven- en industriecomplex’. Daarin werden de groeiniches in de hoogwaardige zakelijke dienstverlening scherp neergezet door de Universiteit van Utrecht en de Erasmus Universiteit. ICT en milieutechnische dienstverlening. Groei was te zien in de technische-, logistieke- en juridische dienstverlening en engineering. Verderop in dit blog kunt u een korte reflectie van één van de onderzoekers over de huidige situatie lezen. Daaruit wordt duidelijk dat de ontwikkelingen in de kansrijke niches alleen maar sneller zijn gegaan dan zij toen voorspelden.

RMSC – samen sterker

Eén van de concrete successen van de versterkte focus op maritieme dienstverlening is het Rotterdam Maritime Services Center. Een samenwerkingsverband van marktpartijen met een heel breed dienstenaanbod. Met vertrouwde grote namen als ING en Deloitte maar ook heel specialistische dienstverleners. Het bewijs dat faciliteren door onder andere gemeente Rotterdam versnellend kan werken op een bestaande wens tot krachtenbundeling in de markt. Combinaties van de bedrijven in RMSC kunnen moeiteloos concurreren met Hubs als Londen. Zelfs als het gaat over maritieme projecten van honderden miljoenen euro’s.

Advisie, Exact en maritieme dienstverlening

De combinatie van de daadkrachtige business software van Exact -notabene  opgestart vanuit Delft- en de diepgaande kennis van Advisie staat garant voor onbezorgde groei voor maritieme dienstverleners. Of het nu gaat om het professionaliseren van de urenregistratie, project of de koppeling van operationele processen met financiële administratie, Advisie is er klaar voor!

Geïnteresseerd in maritieme dienstverlening? Neem dan contact op met Linda.