Door Advisie
8 minuten

Teruglopende leerlingaantallen, het effect van digitale didactiek, demografische ontwikkelingen. Wat is de invloed van deze trends op uw onderwijsinstelling? Bent u in staat om te voorspellen hoe uw instelling eruitziet over 10 jaar?

Wees gerust, u bent niet de enige die koffiedik kijkt. Want hoe kan u vandaag de ontwikkelingen van de toekomst sturen? En hoe zorgt u ervoor dat het financiële buffer van de school straks groot genoeg is? Veel schoolbesturen worstelen met de langetermijnplanning en de (verplichte) continuïteitsparagraaf in het jaarverslag. Al eens gedacht aan scenarioplanning? Met meerdere scenario’s in beeld kunt u namelijk sneller inspelen op onzekerheden.

Goed idee, maar…

Scenario’s uitwerken klinkt leuk maar ook tijdrovend. Want als u het goed wilt doen, moet u alle disciplines van de school betrekken; van finance tot HR. U gaat samen om tafel om de toekomst te schetsen. Welke thema’s zijn voor uw instelling belangrijk en – niet onbelangrijk – wat gaat dat kosten? U zult zien dat u aanloopt tegen een aantal variabelen. Een voorbeeld: als de overheidsgelden minder worden dan heeft dat effect op jullie portemonnee. Maar, hoeveel effect? En welke maatregelen kunt u nu al nemen? Is herhuisvesting een optie? Wat kost dat en wat levert het op?

Aan tafel!

Wilt u sturing geven aan de school van 2025? Neem dan het initiatief en organiseer de eerste pizzasessie met het team. Volg ons 9-stappenplan om voor uw instelling tot goed uitgewerkte scenario’s te komen. Het onderwerp voor uw eerste brainstorm is ‘visie op de toekomst’. Van demografie tot economie. Van techniek tot ecologie. In elke regio zijn de vooruitzichten, wensen en mogelijkheden anders. Stel uzelf de vragen wat de specifieke trends zullen zijn voor uw regio en jouw doelgroep.

Lees ook:


Heeft u trends en ontwikkelingen in kaart, dan kunt u aan het ontwikkelen van de scenario’s beginnen. Maar tegen die tijd bent u vast toe aan een hapje en drankje.

Meer weten over dit onderwerp?
Bel ons op +31 (0)35 60 36 500 of stuur een bericht.