Door Advisie

Van on-premise naar de cloud

Organisaties zijn continu bezig om digitalisering in te zetten om hun operatie schaalbaar en flexibel te maken. Cloud heeft een stempel gedrukt hoe de hedendaagse IT infrastructuur werkt en één van de cloud migratie strategieën is het omzetten van on-premise software naar de cloud. In dit blog gaan we dieper in op drie onderwerpen over deze migratie strategie.

 

Hoe werkt deze strategie?

De strategie om on-premise software in de cloud beschikbaar te maken werkt door via Advisie software onder te brengen bij een cloud provider zoals Microsoft Azure. Wij installeren en beheren de software in hun datacenter en maken deze via een online desktop (Remote Desktop Server (RDS)) beschikbaar. Belangrijke factoren in deze migratie zijn beveiliging, toegang en schaalbaarheid.

1. Beveiliging en omzetten van data

Tijdens het migratie proces worden software applicaties en bijbehorende data van je lokale server overgezet naar de cloud. Het type data identificeren is belangrijk om de gevoeligheid en het volume te bepalen. Ieder type heeft een andere data transfer methode, dus dit heeft effect op de manier waarop je gaat migreren. Op basis hiervan bepaal je samen met de cloud provider de opslag en overgang per type data en de data transfer methode. In veel gevallen wordt via data encryptie de data online overgezet tijdens het migratieproces. Als de data eenmaal beschikbaar is in de cloud geniet je van de volgende voordelen: 

  • Uitgebreide back-up en herstel mogelijkheden
  • Verregaande beveiliging via Microsoft Azure
  • Toevoegen van Multi-factor authenticatie (MFA) of netwerk segmentatie

2. Overal toegang tot software en gegevens

Gemakkelijke toegang tot software en bestanden is één van de belangrijkste overstap redenen voor organisaties. Voordat je gaat migreren is het cruciaal om na te denken welke software per medewerker beschikbaar moet zijn. Niet iedere medewerker hoeft te werken in 'zware' ERP software, maar moet wel samen kunnen werken met de rest van de organisatie. Hybride cloud is de oplossing en combineert verschillende soorten werkplekken binnen één omgeving.

Een voorbeeld van een op Microsoft gebaseerde hybride cloud is dat iedere medewerker een online werkplek heeft met daarin standaard apps zoals Microsoft (Office) 365, Microsoft Teams of links naar online (SaaS) software. Medewerkers die naast de standaard apps ook toegang tot een ERP nodig hebben kunnen via de werkplek inloggen op een RDS om met de software te werken. Deze combinatie zorgt dat je als organisatie optimaal kunt samenwerken zonder op aparte werkplekken in te loggen.

3. Schaalbaarheid van software en gebruikers

Tijdens de migratie is de schaalbaarheid op software- en gebruikersniveau te bepalen. Schaalbaarheid van software houdt rekening met de rekenkracht, het geheugen en opslagruimte van iedere applicatie. Gebruiken veel medewerkers de applicatie? Dan heeft deze meer rekenkracht nodig om snelheid te garanderen. Schakel op tijd capaciteit bij om een goede gebruikservaring te behouden.

De schaalbaarheid op gebruikersniveau gaat voornamelijk over het uitbreiden van het aantal gebruikers of licenties binnen de cloud. Binnen een cloud omgeving is dit gemakkelijk toe te voegen, door extra werkplekken of licenties per gebruiker aan te maken.  

Voordelen van de cloud migratie

Het verplaatsen van on-premise software naar de cloud zorgt dat medewerkers overal toegang hebben tot hun software, processen en bestanden. Aan een internetverbinding hebben zij genoeg om toegang te krijgen tot de software die zij nodig hebben. Jij zit achter de knoppen om te beheren welke software per medewerker beschikbaar moet zijn. Kies voor optimale samenwerking en creëer een flexibele IT-infrastructuur in de cloud!

 
Meer weten?

Zelf aan de slag in de Business Cloud? Bekijk deze pagina of neem contact op met Martijn, hij denkt graag met je mee!

 

Meer inspiratie ontvangen?

Leuk dat je ons blog hebt gelezen! Als je geïnspireerd bent en graag in de toekomst meer van ons wilt ontdekken, waarom dan niet vrijblijvend inschrijven voor onze nieuwsbrief? Zo krijg je elk kwartaal het nieuwste en meest boeiende nieuws rechtstreeks in je inbox!