Door Sunil Girdhari
5 minuten

Operational- of Business Intelligence? 

OI en BI zorgt dat de stroom aan informatie uit de belangrijkste bedrijfsprocessen inzichtelijk wordt gemaakt aan de hand van KPI’s. Maar wanneer gebruik je nu wat? In dit blog lees je de verschillen en overeenkomsten tussen Operational Intelligence (OI) en Business Intelligence (BI).

 

Wat is OI en BI?

Business intelligence (BI) is een overkoepelende term die verwijst naar software die wordt gebruikt om onbewerkte gegevens van een organisatie te analyseren. BI als discipline bestaat uit verschillende gerelateerde activiteiten, waaronder datamining, online analytische verwerking, bevraging en rapportage. Voorbeelden van BI zijn: sales forecast, ouderdomsanalyse en omzetontwikkeling.

Operationele intelligentie (OI) is een categorie van realtime dynamische bedrijfsanalyses die zichtbaarheid en inzicht biedt in gegevens, gebeurtenissen en bedrijfsactiviteiten. Vaak op basis van vastgestelde Key Performance Indicators (KPI's). Voorbeelden van Operational Intelligence zijn: voorraadstanden monitoren, saleskansen bijhouden en openstaande tickets of orders.

Wat zijn de verschillen tussen OI en BI?

OI en BI hebben verschillen, maar overlappen elkaar ook. Het verschil is voornamelijk de snelheid waarin OI-inzichten beschikbaar zijn. Dit is de stuurinformatie (KPI's) van de operationele processen die realtime gemanaged worden. Medewerkers krijgen een continue nieuwe informatie over de belangrijkste bedrijfsprocessen en kunnen hier direct op inspelen.

BI gaat meer de diepte in en geeft via 'wat-als' scenario's een voorspelling op basis van de data. Dit wordt meer strategisch ingezet binnen organisaties om verschillende cijfers te combineren voor het maken van belangrijke keuzes, investeringen of veranderingen. 

De overlapping is dat zowel OI als BI data transformeert tot inzichten op basis van KPI's. In het ideale scenario werken de twee samen om zowel op korte- als lange termijn processen te optimaliseren en de organisatie te sturen.

 

Laat OI en BI samenwerken in Power BI

In Power BI komen OI en BI samen. Door het definiëren van KPI’s in verschillende rapportages verkrijg je realtime inzicht in de financiën, sales, voorraad of projecten. Het mooie aan Power BI is dat de gekoppelde data met elkaar te vergelijken is, bijvoorbeeld de omzet per project of voorraad per locatie.

Het combineren van historische data en realtime inzichten geeft analyses voorspellend vermogen. Hierdoor kun je maanden van tevoren inspelen op ontwikkelingen en ingrijpen wanneer iets dreigt te escaleren.

 

Lees meer over de mogelijkheden van Power BI voor Exact Globe in onze Whitepaper "Business Intelligence: Power BI voor Exact Globe". 

Direct aanvragen

 
 

Heb je vragen over de inhoud van dit blog? Of wil je weten hoe je Power BI in jouw voordeel kan laten werken? Sunil adviseert je graag over de mogelijkheden.