Door Advisie
12 minuten

Bij de presentatie van Magento 2 werd de visie bekend waarop deze versie gebaseerd is: de ideale shopervaring voor de bezoeker van de Magento webshop. Als webshop eigenaar vind je de ervaring van jouw (potentiële) klant natuurlijk ook belangrijk, maar wil je zelf ook een prettige ervaring met het systeem. Ik merk dat veel ondernemers een afwachtende houding ten opzichte van de nieuwe versie aannemen. Begrijpelijk, want de overgang is geen update maar een volledige migratie en heeft dus best wat voeten in aarde. In dit artikel ga ik in op de voordelen van overstappen op Magento 2. Hopelijk kan ik jouw zorgen een beetje verlichten.

Onbekend maakt onbemind?

Toegegeven, veel ondernemers en developers kunnen goed overweg met Magento 1 en zijn tevreden over de functionaliteiten van het systeem. Een groot deel van hen zal waarschijnlijk huiverig zijn voor de overstap naar Magento 2. Is dat een kwestie van onbekend maakt onbemind? Ik denk van wel. Overstappen naar Magento 2 kent veel voordelen, maar ik zal eerlijk zijn, er kleven ook wat nadelen aan. Gelukkig hoef je deze overstap niet zonder begeleiding te maken en bovendien zijn ontwikkelingen in de nieuwe versie al in volle gang. Hieronder zet ik de huidige voor- en nadelen van een migratie voor je op een rijtje.


Een veiliger systeem

In Magento 2 zijn er flinke veranderingen doorgevoerd wat de bestandsstructuur betreft. Ten eerste biedt dit ontwikkelaars een versimpelde manier van bestanden zoeken en kiezen. Dat is handig als jouw webshop van customized thema’s gebruik maakt, het scheelt de ontwikkelaar veel tijd bij de inrichting van jouw webshop en het aanpassen hiervan. Een tweede voordeel dat deze veranderingen met zich mee brengen is een betere beveiliging. In het Byte blog schrijft men dat de bron van Magento alleen nog toegankelijk is via de nieuwe ‘pub’ map. Hiermee kunnen ontwikkelaars de broncode makkelijker en sneller beschermen tegen bepaalde veiligheidslekken.

Responsive webdesign

Als Succesvol Online Ondernemer moet je jouw webshop ook toegankelijk maken voor mobiele bezoekers. Het basisthema van Magento 2 is volledig responsive en kan als voorbeeld genomen worden door ontwikkelaars. Op die manier kan jouw webshop bezoekers ook via smartphones en tablets goed van dienst zijn en loop je geen inkomsten mis.

Verbeterde gebruiksvriendelijkheid

De voordelen hierboven zijn vooral voor ontwikkelaars en indirect voor jouw als shop eigenaar van belang. Een andere functionaliteit in Magento 2 geeft jou als ondernemer juist wat meer onafhankelijkheid. Dankzij Visual Design Editor kun je zelf makkelijk het thema in het CMS aanpassen. Daarnaast benoemt Byte.nl dat de interface van de nieuwe versie veel gebruiksvriendelijker is. Het systeem- en shopbeheer is gesplitst. Onderdelen als Producten, Marketing, Content vind je in het ene gedeelte, terwijl configuratie en belastingregels in het andere deel te vinden zijn.

Een jongen met zijn hand in zijn haren achter de laptop

Zelf modules Magento 2 proof maken

Migratie naar Magento 2 houdt in migratie naar een compleet nieuw platform. Overstappen kost daardoor wel wat tijd en zelf ontwikkelde modules zijn niet zomaar te kopiëren naar je nieuwe systeem. De nieuwe versie is nog maar net beschikbaar en daardoor bestaan er nu nog weinig migratiescripts om de overgang te versoepelen. Daar werken Magento partners en het Webshop Connector team natuurlijk hard aan.

Nieuwe ontwikkelingen alleen voor Magento 2

Alle nieuwe ontwikkelingen die Magento nu doorvoert, zijn bedoeld voor Magento 2. Versie 1 wordt niet meer geüpdate, maar nog wel drie jaar lang ondersteunt. Als ondernemer hoef je dus nog niet direct aan de slag met de migratie maar je verdiepen in de ontwikkeling kan natuurlijk geen kwaad.

Ben jij er al aan toe?

Zoals gezegd zijn verschillende Magento partners en het Webshop Connector team zijn achter de schermen hard bezig met het Magento 2 proof maken van de software. Wil je als eerste weten zodra deze versie beschikbaar komt? Meld je dan aan voor updates van dit blog. Ga jij binnenkort al overstappen of wacht je nog even af?

Meer weten over dit onderwerp?
Bel ons op +31 (0)35 60 36 500 of stuur een bericht.