Door Dieuwke van Bekkum

Waarom investeren in technologie 

In dit blog geven we de belangrijkste trends aan die je in 2023 kunt gebruiken om kansen en bedreigingen te herkennen voor jouw supply-chain. De toenemende complexiteit binnen de supply-chain dwingt je namelijk om te investeringen in technologie die voorziet in de behoefte aan veerkracht, flexibiliteit en intelligente processen binnen de keten.

Uit onderzoek van onder andere Gartner® is gebleken dat technologie cruciaal is voor het succes en de groei van een bedrijf en dat het elk aspect van een bedrijf raakt. Waarom is het noodzakelijk om te investeren in opkomende technologieën van je supply-chain?

  • Hiermee ondersteun je nieuwe business/operationele modellen.
  • Verbeter je de veerkracht/flexibiliteit van je supply-chain.
  • Verbeter en versnel je de besluitvorming op basis van data.
  • Daarmee wordt de procesefficiëntie en productiviteit verbetert.
  • De tekorten op de arbeidsmarkt worden aangepakt.

Wij verwachten dan ook dat de volgende trends in 2023 veel invloed gaan hebben op de gehele supply-chain en wanneer ze worden omarmt dit uiteindelijk veel rendement oplevert voor jouw organisatie:

  1. Toepasbare kunstmatige Intelligentie (AI)
  2.  Robotica in warehousing
  3. Meer en uitgebreidere cybercrime
  4. Toepassen van E2E-veerkracht

 

 

1- TOEPASBARE KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE (AI)

Het wordt steeds duidelijker dat kunstmatige intelligentie (AI) de meest invloedrijke, nieuwe technologie is die we ooit hebben gehad, met een ongeëvenaarde impact op mens en maatschappij. AI is in ons dagelijkse leven aanwezig in alles wat we doen, en zal een steeds grotere rol gaan spelen. Denk aan taalmodellering, onlangs uitgebreid nog in het nieuws vanwege het schrijven van scripties door jongeren. Maar ook klimaatverandering, kankerbehandelingen, personeelsuitbreiding, ecologische duurzaamheid en cyberbeveiliging.

De afgelopen jaren dacht men dat dat automatisering de menselijke werknemers zou gaan vervangen, inmiddels wordt voor de komende jaren een ander scenario verwacht. Zo zal kunstmatige intelligentie vooral worden gebruikt om het werk van menselijke werknemers te verbeteren of te ondersteunen.

De verwachting is dat er meer focus komt op samenwerken met slimme technologie, waardoor we snellere, efficiëntere werkresultaten kunnen realiseren. Zo kan AI bijvoorbeeld voorspellende onderhoudsmogelijkheden aangeven waardoor je vooraf weet wanneer een machine een onderhoudsbeurt nodig heeft. In fabrieken kan AI worden gebruikt om defecten bij producten te detecteren en in e-commerce kan het worden ingezet om koopgedrag te voorspellen.

2- ROBOTICA IN WAREHOUSING

Robotica heeft al veel vooruitgang geboekt en wordt meer en meer gebruikt binnen industrieën. De vele voordelen van robotica, waaronder lage foutmarges, verbeterde productiviteit, snelheid, betere productkwaliteit, verbeterde taak- en procesflexibiliteit, minder afval, en de kostenbesparingen zijn de drijvende kracht achter de voortdurende groei.

Deze ontwikkelingen in de robotica brengen veel nieuwe mogelijkheden. Wanneer robots dankzij AI kunnen zien, leren en beslissingen nemen, dan kunnen ze ingezet worden als pick-and-place in warehousing, voor het sorteren in recyclingfabrieken, het oogsten van gewassen en nog veel meer andere toepassingen in de groothandel en productie.

Of Collaboratieve robots, ook wel Cobots genoemd, die veilig genoeg zijn om naast mensen te werken. Wanneer ze in de buurt komen van een persoon verminderen de snelheid of stoppen volledig. Door met elkaar en met ERP-systemen te communiceren kunnen meerdere Cobots de volledige productie bedienen.

3- MEER EN UITGEBREIDERE CYBERCRIME

Organisaties moeten zich bewust blijven van de risico’s van cybercrime en ervoor zorgen dat ze de juiste oplossingen hebben om de meeste aanvallen, inclusief de meest geavanceerde, te voorkomen zonder de normale bedrijfsstroom te verstoren.

Er komen steeds meer aanvallen op supply chains en deze gaan in de toekomst ook steeds meer schade aanrichten aan de bevoorradingsketen. Zodra er een aanval is uitgevoerd kunnen ze een domino-effect van verstoringen veroorzaken en verspreiden ze dat in meerdere processen van de toevoer ketens. Dit heeft grote gevolgen voor leveranciers, kopers en consumenten. Naast logistieke chaos veroorzaken ze ook miljoenen aan herstelkosten.

De supply chain aanvallen zullen naar verwachting steeds meer en uitgebreider plaats vinden. Cyberbeveiliging moet de hoogste prioriteit voor regeringen en de particuliere sector worden om netwerken te beschermen, Niet alleen regionaal, maar ook wereldwijd.

4- TOEPASSEN VAN E2E-VEERKRACHT

Besluitvormingssnelheid en -kwaliteit zijn de grote interne uitdaging waarmee bedrijven worden geconfronteerd, ook binnen de supply-chain. De afgelopen jaren zijn veel bedrijven op zoek naar meer veerkracht. Zij beschouwen veerkracht nu nog als een add-on voor bestaande mogelijkheden en kijken overwegend naar de structuur van hun supply-chain op gebieden zoals opslaglocaties, leveranciersbestand, totale capaciteit, enz.

Veerkracht wordt nog niet aangepast op tactisch of operationeel niveau. De verwachting is dat het nog enkele jaren zal duren voordat bedrijven E2E-veerkracht, overzicht over de complete keten, echt mogelijk hebben gemaakt in hun supply-chain. Hiervoor moeten beslissingen binnen de supply-chain worden genomen met behulp van onzekerheidsstatistieken in plaats van nauwkeurigheidsstatistieken.


CONCLUSIE

Wil je als verantwoordelijke voor jouw supply chain het verschil maken met jouw organisatie? Dan zijn er drie belangrijke gebieden van investeringen binnen de opkomende technologie:

  • Automatisering: mensen aanvullen, verbeteren of vervangen door software of AI die taken onafhankelijk uitvoeren.

  • Intelligentie: technologie en data benutten om betere, snellere en meer geïnformeerde beslissingen te nemen.

  • Veerkracht: gebruik maken van oplossingen en technologieën om de groeiende complexiteit van het supply-chain aanbod aan te pakken.
 

Hoe scoort jouw organisatie?

Wil je weten hoe jouw applicatie landschap scoort op:
- logistiek
- warehouse management
- rapportage

Vul vrijblijvend de Advisie Quick-Scan voor de supply-chain in!