Door Ron Vijg
8 minuten

Complexere productie en distributie van geneesmiddelen

De supply chain van de farmaceutische industrie bestaat uit fabrikanten, groothandels, apothekers en patiënten. Deze moeten tegenwoordig data, kennis en informatie delen. Het managen van al die (handels)partnerships kost veel tijd en is gevoelig voor fouten als de bedrijfsprocessen niet geautomatiseerd zijn. 

Bestaande supply chain-modellen zijn verouderd

De farmaceutische industrie werd in de vorige eeuw gekenmerkt door een beperkt aanbod van geneesmiddelen, een stabiele vraag, lokale markten en hoge winstmarges. Maar net zoals elke andere industrie in de 21 ste eeuw, is ook de farmaceutische in hoog tempo veranderd.

De productie en distributie van geneesmiddelen is in hoge mate complexer geworden met de introductie van meer generieke geneesmiddelen, over-the-counter producten (OTC), service, hulpgoederen, apparaten en ‘smart devices’ voor patiënten. Daarnaast is er sprake van direct-to-consumer, direct-to-pharmacy, nieuwe distributiemodellen en delegatie van productie en verkoop aan externe, vaak internationale partijen.

De bestaande supply chain-modellen zijn echter niet of onvoldoende aangepast op deze vergaande segmentatie. The Boston Consultancy Group ontwikkelde in 2013 enkele herziene supply chain-modellen voor de farmaceutische industrie, die rekening houden met het feit dat de helft van de toekomstige groei voortkomt uit opkomende markten.

Dat vergt een herziening en optimalisatie van de toeleveringsketen van onder andere fabrieken, producten, leveranciers, handelskanalen, klantenvraag en service. En dat alles met minimale standaardisatie van processen en procedures. Het achterblijven van de bestaande supply chain-modellen leidt ertoe dat fabrikanten van geneesmiddelen nog steeds tactisch opereren in plaats van concurrerend.


Kritische vragen die farmaceutische producenten zich moeten stellen zijn:

  • Zijn mijn markten, producten, winstmarges, klantbehoeften en distributiekanalen hetzelfde als ca. 10 jaar geleden?
  • Is mijn supply chain recent aangepast aan actuele ontwikkelingen om betere prestaties te laten zien?
  • Wat zijn de strategische prioriteiten van elk product en klantensegment en zijn deze verwerkt in de productieplanning?
  • Hoe flexibel kunnen wij zijn bij aanpassingen?
  • Welke segmenten hebben een negatieve invloed op de prestaties van mijn supply chain?
  • En, begrijpt ik de onderliggende oorzaken van deze problemen?

De supply chain van de farmaceutische industrie moet de mogelijkheden hebben om data, kennis en informatie te delen. Het managen kost nu veel tijd, is inefficiënt, biedt geen inzicht in contracten, prijzen, voorraden en orderstatussen. Dat kan en moet anders. 


Advisie en Exact bieden innovatieve softwareoplossingen om deze complexiteit het hoofd te bieden. Actuele managementinformatie, flexibele productie, een strakke regie in supply chain management en voldoen aan strengere regelgeving zijn allemaal mogelijk binnen de bestaande software.Voor vragen kunt u contact met ons opnemen, of maak vrijblijvend een afspraak maken met onze adviseur.