Door Advisie
3 minuten

Wat kan een sterk WMS voor jou betekenen?

Met de groei van e-commerce en de toenemende vraag naar snelle en betrouwbare levering, is het beheer van magazijnen heel belangrijk. Een efficiënt en effectief magazijnbeheer kan de productiviteit verhogen, de operationele kosten verlagen en de klanttevredenheid verbeteren. Een van de belangrijkste hulpmiddelen voor een effectief magazijnbeheer is een goed Warehouse Management Systeem (WMS). Wil je weten wat een WMS is, wat de voordelen ervan zijn en hoe het kan bijdragen aan beter voorraadbeheer? Wij hebben het voor je samengevat.

Wat is een Warehouse Management Systeem

Een Warehouse Management Systeem is software dat is ontwikkeld om de activiteiten van een magazijn te stroomlijnen en verder te optimaliseren. Een goed WMS platform biedt jou en je collega’s alle mogelijkheden om alle magazijnactiviteiten te beheren, zoals inkomende en uitgaande goederen, het volgen van de van goederen (track en trace), het monitoren en bijsturen van voorraden, het inplannen van werkzaamheden en het optimaliseren van de werkprocessen. Een Warehouse Management System is dus veel meer dan alleen een voorraadbeheersysteem, het biedt een compleet overzicht van de activiteiten in jouw magazijn.

Nauwkeurig voorraadbeheer

Een van de belangrijkste voordelen van een WMS is dat het de nauwkeurigheid van je voorraadbeheer verbetert. Met behulp van barcodescanners en RFID-technologieën kan een WMS de locatie en status van elk artikel in het magazijn real time volgen. Hierdoor wordt het makkelijker om te weten welke en hoeveel producten er beschikbaar zijn en waar ze zich bevinden. Maar het vermindert ook de kans op fouten in het orderpicken en verhoogt de efficiëntie.

Verhoging productiviteit

Verhoging van de productiviteit van je magazijnpersoneel is een ander voordeel van een goed WMS systeem. Door werkprocessen te optimaliseren en onnodige handmatige taken te automatiseren, zoals het bijhouden van de voorraad, kunnen je collega’s hun tijd besteden aan andere waardevolle taken. Het plannen van de werkzaamheden stroomlijnen is ook een onderdeel waardoor de productiviteit verder wordt verhoogd.

Een Warehouse Management Systeem biedt ook real-time inzicht in de magazijnactiviteiten. Dit betekent dat je altijd weet wat er speelt in je magazijn, waardoor iedereen snel kan reageren op veranderingen of onvoorziene gebeurtenissen. Hierdoor krijg je een hogere betrouwbaarheid en efficiëntie van de levering van producten.

Traceerbaarheid en transparantie

Door de nauwkeurigheid van je voorraadbeheer te verbeteren, kun je jouw klanten betere levertijden en betrouwbaardere dienstverlening bieden. Met een passend WMS kun je ook voldoen aan de wensen en eisen op het gebied van traceerbaarheid en transparantie. Een WMS kan de geschiedenis van elke order vastleggen, vanaf het moment van binnenkomst in het magazijn tot het moment van verzending. Dit biedt jou de mogelijkheid om je klanten te voorzien van real-time informatie over de status van hun order en de verwachte leverdatum.

Verlaging operationele kosten

Naast deze voordelen kan een Warehouse Management Systeem jouw organisatie ook helpen bij het verminderen van de operationele kosten. Door een optimaals applicatielandschap in te richten krijg je een efficiënt magazijnbeheer, wat resulteert in een vermindering van de arbeidskosten, de opslagkosten en de operationele kosten in het algemeen.

Vrijblijvend sparren? 

Uiteraard is het enorme belangrijk om een systeem te kiezen dat past bij de specifieke behoeften van jouw organisatie. Het is belangrijk om de mogelijkheden en voordelen van het meest geschikte WMS goed te toetsen aan de doelen van jouw organisatie.

Tim denkt graag met jou mee over relevante oplossingen op het gebied van automatiseringsvraagstukken. Met zijn ervaring en kennis kan hij samen met jou bepalen welke WMS oplossingen mogelijk zijn en een optimaal applicatielandschap vormen om doelstellingen te realiseren.