Door Advisie
12 minuten

De termen vliegen u om de oren: SaaS, Private Cloud, Shared Cloud. Hoe kunt u hier wijs uit worden en de juiste beslissing nemen?

Waar de overstap naar de Cloud door het MKB in Nederland met horten en stoten lijkt te gaan, loopt de educatieve sector voorop in de adoptie ervan. Volgens onderzoek uitgevoerd door Computer Profile is het gebruik van SaaS applicaties in het onderwijs er hoog, namelijk bij 86% van alle organisaties met meer dan 50 werknemers.  Ook bij Advisie zien we dit terug. In 2016 hebben onze nieuwe klanten zonder enige twijfel gekozen voor een oplossing SaaS of in de Cloud.

Wat zegt u?

In gesprek met klanten valt me op dat Cloud en SaaS vaak met elkaar worden verward. Wat betekenen de termen precies en hoe weet u wat het beste bij uw pakket van eisen en onderwijsinstelling past?

Laten we starten bij de basis: het verschil tussen Cloud (of Cloud computing) en SaaS. Cloud computing is het via internet beschikbaar stellen van hardware, software en data. Cloud computing is het overkoepelende fenomeen en SaaS is hier een onderdeel van. SaaS richt zich met name op het beschikbaar stellen van de software. Cloud richt zich naast het beschikbaar stellen van software ook op het online beschikbaar maken van hardware en infrastructuur. We hebben alle varianten voor u op een rij gezet:

SaaS

De letterlijke betekenis van SaaS is ‘Software-as-a-Service’: waarbij u als klant software gebruikt via het internet. U betaalt de software in een abonnementsvorm naar gebruik en ‘what you see is what you get’. Voor kleinere onderwijsinstellingen met een beperkte set van eisen en wensen voldoet dit perfect.

Een voorbeeld hiervan is Exact Online

Shared (of Public) Cloud

Deze variant is geschikt voor middelgrote onderwijsinstellingen met een iets uitgebreider programma van eisen. Bij de public cloud maakt u gebruik van een gedeelde infrastructuur. Er is weinig maatwerk, u maakt gebruik van standaard software. U krijgt echter in verschil tot SaaS een eigen inrichting van uw systemen.

Een voorbeeld hiervan is Exact Globe met een standaard oplossing voor het digitaal verwerken van inkoopfacturen.

Private Cloud

Wanneer er sprake is van een uitgebreid programma van eisen, zonder rare uitzonderingen, is het voor de hand liggend om over te gaan op een Private Cloud omgeving. Dit gebeurt met name bij de grotere onderwijsinstellingen. Er is sprake van een IT omgeving waarvan u de eigenaar bent of de Cloud omgeving exclusief afneemt. Er is maatwerk mogelijk, bij Advisie werken we vaak met zogenoemde ‘best practices’’. Op basis van jarenlange ervaring met klanten weten wij wat veelal wensen zijn van onderwijsinstellingen, zodat we eigenlijk een soort gestandaardiseerd maatwerk als add-on kunnen aanleveren. Dit versnelt de implementatie ervan enorm.  

Een voorbeeld hiervan is een combinatie van Exact Globe en Synergy met aanvullende bouwstenen, zoals Advisie Procurement.


Alles in de Cloud

De overstap van systemen in eigen beheer naar een oplossing in de Cloud heeft vele voordelen. Zo zijn onderhoud, service en support uitbesteed en hoeft u geen grote eenmalige aanschaf te doen om ergens eigenaar van te worden. Ook geeft een Cloud oplossing flexibiliteit en schaalbaarheid. Bijvoorbeeld: wanneer er door een fusie een aantal scholen binnen de onderwijsinstelling erbij komen, is het eenvoudig om deze mee te nemen in de oplossing waar u voor hebt gekozen. Ook het toevoegen van nieuwe functionaliteiten en add-ons wordt door een Cloud oplossing vergemakkelijkt. Met het financiële blok buiten de deur door het plaatsen van systemen in de Cloud, heeft de ICT afdeling alle tijd om zich te focussen op de technologische stappen in de educatieve omgeving die gemaakt moeten gaan worden.

Lees meer over de Advisie Business Cloud 

Wat uiteindelijk uw keuze ook is, alles is in de Cloud en op maandbasis in abonnementsvorm af te nemen.

In de Cloud of niet’ bepaalt niet wat u nodig hebt. Uw programma van eisen is uiteindelijk hetgeen de doorslag geeft of voor uw organisatie een SaaS, Public Cloud of Private Cloud de best passende oplossing is. Onderwijsinstellingen werken al op vele manieren in de cloud Denk bijvoorbeeld aan e-mails versturen of opslaan van bestanden. Een logische vervolg stap is om de administratie ook te verplaatsen naar de cloud. 

Meer weten over dit onderwerp?
Bel ons op +31 (0)35 60 36 500 of stuur een bericht.