Door Robbert de Koff

De kracht van verandering met slimme software

Project- en handelsorganisatie Storax uit Zwijdrecht is een begrip in haar branche. Zij faciliteert met haar brede productportfolio van plinten tot lamellen­wanden ruim 20.000 klanten. Het opbouwen van de hechte relatie met haar klanten, le­veranciers en personeel is de rode draad die sinds de oprichting door Storax loopt. Wij spreken de huidige directeur, Mark de Man, hoe zij deze rode draad mede door slimmer werken via Exact Software, Scan Sys en Su­matra in stand weten te houden.

De Man bijt zich als directeur vast in het verbeteren van processen en heeft daarbij een bovengemiddelde interesse in veranderingsprocessen: “De wereld verandert continue en organisaties moeten daarin mee. Ik heb het altijd mooi gevonden om al de elementen die daar een rol in spelen te begeleiden. Hierbij noem ik bewust niet alleen ICT, maar juist ook de menselijke factor die meespeelt bij een verandering. Bij Storax is sinds de oprichting het opbouwen van een hechte relatie met onze klanten, leveranciers en personeel de rode draad. Met als resultaat dat we een uitzonderlijk laag verloop hebben en als een eenheid de wereld intreden om onze gezamenlijke doelen te realiseren.“

Slimmer werken met Exact Software

Bij Storax voeren ze projecten en zitten ze in de handel. Door deze combinatie verwerken ze veel data. De Man licht toe: “Architecten schrijven Storax met grote regelmaat voor in haar bestekken, door de combinatie met ons brede productportfolio verwerken we veel data. Administratief zit er echt een tech-randje om Storax heen, want al deze bestekken en projecten verwerken we met een kleine 50 medewerkers. De grootste factor waar we mee zitten is onze eigen capaciteit, waardoor wij de uitdaging hebben om continue slimmer te werken. ICT is bij Storax al jaren een cruciaal onderdeel om slimmer te werken."

 

“De impact van de slimme software is duidelijk en hierdoor sturen wij niet meer reactief, maar proactief."

Mark de Man

 

Van reactief naar proactief werken

Samen met Advisie heeft Storax interne processen verder verbeterd door automatisering. Storax gebruikt Exact Software in combinatie met Scan Sys en Sumatra. De Man legt uit: “We komen uit een tijd waar we vier keer per jaar de complete boekhouding controleerden. De slag die we samen met Advisie aan het maken zijn is om niet zozeer alles te controleren, maar juist om de uitzonderingen eruit te halen. Door de slimme software die we nu gebruiken zien we met drie muisklikken dat er iets niet klopt. Dit zorgt niet alleen voor een betering sturing, maar geeft intern ook een andere dynamiek. De impact van de slimme software is duidelijk en hierdoor sturen wij niet meer reactief, maar proactief.”

Sturen door inzicht uit Exact Software

De modulaire opbouw van Exact was één van de eisen van De Man: “Ik geloof in de kracht van modulaire systemen die in de kern eenvoudig zijn en waar binnen het systeem genoeg mogelijkheden zijn om zaken uit of aan te zetten.” De combinatie met Sumatra geeft Storax het inzicht en de dashboards om de organisatie beter te kunnen sturen. De Man legt uit: “Sumatra zorgt ervoor dat wij in alle essentiële onderdelen een thermometer kunnen steken om de drivers van onze organisatie inzichtelijk te maken. Hierdoor zijn we realtime op de hoogte wat er speelt en kunnen we voorspellen welke impact dit heeft voor de organisatie. Dan zie ik acht maanden van tevoren al wat de werklast wordt voor het einde van dit jaar, dat is waardevolle informatie waar wij op sturen. ”

 

“Sumatra zorgt ervoor dat wij in alle essentiële onderdelen een thermometer kunnen steken om de drivers van onze organisatie inzichtelijk te maken.”

Mark de Man

 

Automatisering is de rode draad door Storax

De Man gelooft dat ICT hand in hand gaat met de strategie van Storax: “Door onze automatiseringsslag kan ik bij ziekte van een medewerker in één klik zien of een factuur op zijn naam fataal dreigt te worden. Waar we voorheen met meerdere parttime medewerkers de debiteuren beheerden, kunnen we dat door de inzichten uit de software nu met één parttimer efficiënter doen.” Voor Storax is het cruciaal om voorbereid te zijn op toekomstige veranderingen, De Man: "Om daar op voorbereid te zijn heb je betrouwbare partners nodig, en wat mij bij Advisie aansprak is de mentaliteit: afspraak is afspraak en de verschillende specialismen liggen niet bij één persoon. Elke keer komt er iemand waar we op dat moment behoefte aan hebben. Dat past bij Storax en de strategie die wij hanteren, korte doorlooptijden, kleine veranderingen die direct impact hebben op onze werkwijze. Hierdoor hebben wij als organisatie de veranderkracht om snel in te kunnen spelen op de trends die het écht gaan maken.”

 

Heeft het verhaal van Storax je geïnspireerd ?

En wil je met Arie van Leeuwe, account verantwoordelijk voor Storax, sparren over innovaties voor jouw organisatie? Arie kijkt graag samen met jou en je collega's wat mogelijk is.