Big data en zorg. Deze woordcombinatie wekt bij de één huiveringen op terwijl de ander een wereld vol kansen voor zich ziet. Er is al een tijd een discussie gaande of het verantwoord is om big data in de zorg te gebruiken. Je herinnert je vast nog nieuwsberichten over de veiligheid van het elektronisch patiënten dossier. De discussie duurt voort en nu doen ook zorgverzekeraars een duit in het zakje door goed gedrag te gaan belonen met premiekorting. In dit blog zetten we de kansen en risico’s van big data in de zorg op een rijtje.
Google voorspelt griepepidemie
Deze kop klinkt als een nieuwsbericht uit de toekomst, maar niets is minder waar. In 2009 liep de voorspelling van CDC (het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding en preventie) twee weken achter op de werkelijke verspreiding van een griepvirus. Google voorspelde de verspreiding veel accurater door zoekopdrachten gericht op symptomen van griep te analyseren en zo te bepalen in welke regio mensen ziek zouden gaan worden.
Big data in de zorg
Bovenstaand voorval is een goed voorbeeld van de positieve impact die big data op zorg kan hebben. Epidemieën voorspellen kan een hoop slachtoffers voorkomen omdat preventiemaatregelen eerder en op de juiste plaats kunnen worden ingezet. In dit geval zullen maar weinig mensen iets tegen deze bulk aan dataverzameling hebben. Dat is een ander verhaal bij persoonlijke, gedetailleerde data.
Korting bij goed gedrag
In 2018 liet zorgverzekeraar Achmea weten dat zij goed gedrag van haar klanten gingen belonen door hen korting te geven op premies. Laat je een kastje in je auto installeren en houd jij je goed aan de snelheid? Dan gaat je maandelijkse autoverzekeringspremie omlaag. Heb jij een slimme thermostaat in huis die ook rook- en koolmonoxide meet? Dan hoef je minder te betalen voor je woonhuisverzekering. Want daarmee beperk je het risico op brand en dus grote schade. In de toekomst gaat Achmea wellicht ook korting geven op de zorgverzekering. Aan de voorwaarden die daar bij horen wil ik nog even niet denken.
Persoonlijke gegevens
Het plan van Achmea roept waarschijnlijk al wat meer tegenstand bij je op. Wat nu als ik vaak inhaal en daardoor gemiddeld harder rijd? Wat als mijn thermostaat stuk gaat? En wat nu als mijn gegevens in handen van de verkeerspolitie vallen? Krijg ik dan veel meer boetes? Korting op je zorgverzekering is nu nog toekomstmuziek, maar het verzamelen van gegevens om hier kans op te maken zal waarschijnlijk op nog meer weerstand stuiten.
Zelf beslissen
Uiteindelijk beslis je nu natuurlijk nog gewoon zelf of de verzekeraar jouw gegevens kan inzien of niet. Ik heb wat rond gevraagd om de verschillende meningen over dit onderwerp te peilen. Het valt me op dat de jongere generatie minder problemen heeft met het weggeven van persoonlijke data. Zij zien vooral de voordelen en letten minder op de gevaren zoals privacy schending. Zelf ben ik me wel bewust van de risico’s en dat hoor ik ook vaker terug in gesprekken met leeftijdsgenoten en oudere generaties. Mijn bewustzijn is gecreëerd door de ervaring van een kennis. Hij plaatste ooit een opmerking over zijn beperkte nierfunctie op een forum onder zijn eigen naam. Dat is een van de eerste resultaten die werkgevers zien op internet en daardoor is zijn kans op een baan drastisch afgenomen. Niet gek dus dat het credo ‘veiligheid boven alles’ voor mij nog steeds opgaat. Daar veranderd een kastje in de auto niets aan.
Wat vind jij van deze ontwikkeling op het gebied van big data en zorg? Zou jij jouw gegevens afstaan in ruil voor korting op je premie?